Volonterske aktivnosti u sklopu projekta

22. rujna 2022.

Tko su volonteri? Što je volontiranje? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja imaju volonterski centri čija je primarna aktivnost rad s volonterima i za volontere. Prema nekim definicijama volonteri su osobe koje dobrovoljno ulažu svoje vrijeme, trud i vještine za dobrobit drugoga i/ili za opće dobro. Prema tome, volontiranje bi bilo dobrovoljan rad za društvenu korist.

Prema nedavnim istraživanjima volonterskog centra Zagreb, pokazalo se da je od ukupne baze volontera više od 70% žena. Kao glavnu motivaciju za volontiranje, prema funkcionalnom pristupu Gila Claryja i Marka Snydera, navode da je to zato što volontiranje omogućava da je obavljajući jednu razmjerno jednostavnu aktivnost odgovoreno na širok dijapazon različitih potreba.

Postoji nekoliko vrsta volontiranja u odnosu na kriterije koje treba zadovoljiti, pa tako prema vremenu trajanja volontiranja razlikujemo kratkotrajno i dugotrajno volontiranje; prema okruženju i kontekstu razlikujemo lokalno/međunarodno, volontiranje u realnom i virtualnom svijetu; prema kriteriju tko su volonteri razlikujemo tradicionalno volontiranje, maloljetnike, inkluzivno i korporativno volontiranje. Kad se govori o volonterskom menadžmentu, govorimo o procesu maksimalne upotrebe raspoloživih resursa pri stvaranju nove vrijednosti za organizaciju i korisnike kroz uključivanje volontera u rad organizacije. Menadžment volontera provodi organizator volontiranja, odnosno OCD koja uključuje volontere u svoj rad.

Volonterski program definira se kao uključivanje i djelovanje volontera unutar organizacije. To je zajednički naziv za sve volonterske aktivnosti i projekte koji se provode u okviru organizacije. To je skup svih volonterskih aktivnosti i poslova koji se provode s namjerom unaprijeđenja i pomoći u provedbi misije organizacije. Ciklus menadžmenta volontera uključuje pripreme temelja volonterskog programa i faze planiranja, evaluacije, vrednovanja i nagrađivanja volontera.

U sklopu provedbe projekta održat će se edukacija volonterski menadžment koji će ojačati kapacitete OCD-a za rad s volonterima i organiziranje volonterskih programa. Nakon toga, organizirat će se volonterski program  u obliku vođenih online treninga za gluhe. U sklopu programa izradit će se 10 videa. Sva potrebna oprema za provedbu volonterskih programa osigurat će se kroz projekt.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Intenzitet potpore: Europska unija sufinancira iznos od 85% (417.588,00 HRK) od ukupnih sredstava, dok je obvezni nacionalni dio (15%) bespovratnih sredstava sufinancira iz Državnog proračuna RH. Trajanje projekta je 15 mjeseci. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

Najnovije