Volonterski program i edukacija volontera

26. listopada 2022.

U prošlom članku koji smo objavili osvrnuli smo se na volonterski menadžment, rad s volonterima i obilježja samih volontera. Ovaj mjesec predstavnici organizacije nositelja, kao i partnera, završili su edukaciju o volonterskom menadžmentu gdje su se ojačali za doseg i upravljanje volonterima, kao i za osmišljavanje i provedbu volonterskih programa i akcija.

Kako je ovaj projekt nastao za vrijeme pandemije i u krajnje neizvjesnim vremenima kad se nikako nije moglo pretpostaviti koliko dugo će ista trajati, osmišljen je volonterski program koji je za cilj imao osigurati korisnicima usluga uključenih organizacija, sigurnost od potpune izolacije i spriječiti njihovu socijalnu isključenost. Osobe oštećena sluha za vrijeme pandemije bile su u izrazito nepovoljnom položaju budući da im je jedna od glavnih značajki svakodnevne komunikacije upravo čitanje s usana. Kako su zaštitne maske bile obavezne, komunikacija im je bila značajno otežana i to posebno u prilikama kad su bili primorani obavljati nešto samostalno, bez podrške komunikacijskog posrednika. Mnogi od njih, u tom periodu, značajno su se izolirali i drastično smanjili kontakt s vanjskim svijetom i svijetom čujućih.

Ovaj volonterski program osmišljen je prvenstveno iz razloga kako bi se isti aktivno uključili u neku društvenu aktivnost, a da se pritom ne krše epidemiološke mjere.

Kroz volonterski program osigurat će se vođeni online treninzi prilagođeni osobama oštećena sluha. Za snimanje, montiranje i ostali angažman vezan za realizaciju samog volonterskog programa bit će zaduženi volonteri koji će za isti osposobiti na edukaciji za volontere.

Tijekom edukacije polaznici će se osposobiti za snimanje podcasta, motivacijskih poruka za DVD itd. Isto tako ojačat će same organizacije civilnog društva koje će imati osposobljene volontere za rad u digitalnim medijima. Kako su prijavitelj i partner organizacije koje rade s gluhim osobama posebno je važno imati osposobljene volontere koje će znati snimati i montirati video sadržaj jer je to mediji putem kojeg gluhe osobe najčešće komuniciraju.

Za potrebe provedbe volonterskog programa nabavit će se potrebna oprema i to stolna računala, fotoaparati, rasvjeta, te programi za montiranje snimljenog sadržaja. Na edukaciji za volontere, volonteri će naučiti kako koristi fotoaparat za snimanje video sadržaja, te kako isti montirati i dodati mu potrebne alate koji će osobama oštećena sluha prilagoditi snimljeni sadržaj na njima najprihvatljiviji način.

Sigurni smo kako će provedba ovog volonterskog programa, iako se provodi u vremenu gdje je pandemija već gotovo nestala, razveseliti i uljepšati svakodnevicu naših korisnika, a isto tako približiti im svijet online treninga gdje i oni mogu na zabavan i edukativan način aktivno sudjelovati i naučiti ponešto o vježbama koje izvode.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Intenzitet potpore: Europska unija sufinancira iznos od 85% (417.588,00 HRK) od ukupnih sredstava, dok je obvezni nacionalni dio (15%) bespovratnih sredstava sufinancira iz Državnog proračuna RH. Trajanje projekta je 15 mjeseci. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.