Održani okrugli stolovi u sklopu javne kampanje “Spriječimo ograničenja u komunikaciji”

23. lipnja 2023.

U sklopu javne kampanje “Spriječimo ograničenja u komunikaciji” nedavno su se održala dva značajna okrugla stola. Ovi događaji okupili su stručnjake, aktiviste i zainteresirane građane kako bi istaknuli važnost komunikacije s gluhim i nagluhim osobama te pružili smjernice o komunikaciji s osobama oštećena sluha tijekom pandemije COVID-19. U nastavku slijedi sažetak rasprava s oba okrugla stola.

  1. Istina i mitovi o komuniciranju s gluhim i nagluhim osobama:

Okrugli stol “Istina i mitovi o komuniciranju s gluhim i nagluhim osobama” bio je usmjeren na raspravu o čestim predrasudama i nerazumijevanjima koja prate komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama.

Jedna od ključnih tema rasprave bila je upotreba znakovnog jezika. Stručnjaci su naglasili da znakovni jezik nije univerzalni i da različite zajednice gluhih koriste različite znakovne jezike. To znači da je važno prilagoditi se jezičkim potrebama pojedinaca i koristiti pristup koji najbolje odgovara njihovim preferencijama.

Drugi mit koji je raspravljan bio je da se svi gluhoslijepi ljudi koriste Brajicom. Stručnjaci su objasnili da postoje različite razine oštećenja vida i sluha te da ne postoji jedan univerzalni način komunikacije s gluhoslijepim osobama. Važno je osigurati individualizirani pristup i koristiti kombinaciju taktilne komunikacije, znakovnog jezika i drugih pomagala kako bi se uspostavila učinkovita komunikacija.

Osim toga, istaknuto je da je komunikacija s gluhim i nagluhim osobama mnogo više od samog jezika. Važno je pružiti podršku i razumijevanje, educirati se o specifičnim potrebama pojedinaca i stvarati inkluzivno okruženje u kojem se gluhim i nagluhim osobama pruža jednaka prilika za sudjelovanje u društvu.

  1. Kako komunicirati s osobama oštećena sluha u vrijeme pandemije COVID-19:

Drugi okrugli stol “Kako komunicirati s osobama oštećena sluha u vrijeme pandemije COVID-19” fokusirao se na izazove i mogućnosti komunikacije s osobama oštećena sluha tijekom globalne zdravstvene krize.

Jedan od ključnih aspekata rasprave bio je korištenje maski za lice. Stručnjaci su istaknuli da nošenje maski može otežati komunikaciju čitanjem usana i izražavanjem emocija putem izraza lica. Preporučuje se upotreba transparentnih maski koje omogućuju vidljivost usana, kao i korištenje drugih alternativnih metoda komunikacije poput pisanja ili korištenja komunikacijskih pomagala.

Također je naglašena važnost digitalnih alata i tehnologija u održavanju komunikacije s osobama oštećena sluha tijekom pandemije. Video pozivi, tekstualne poruke i drugi oblici virtualne komunikacije mogu pružiti sredstva za održavanje povezanosti i osigurati pristupačnost informacija.

Okrugli stolovi su zaključeni pozivima na sveobuhvatnu edukaciju o potrebama i izazovima komunikacije s gluhim i nagluhim osobama, kao i potrebom za kontinuiranim radom na stvaranju inkluzivnih okruženja u kojima se svi mogu aktivno sudjelovati.

Javna kampanja “Spriječimo ograničenja u komunikaciji” pružila je vrijedan forum za raspravu o važnosti pravilne komunikacije s osobama oštećena sluha. Ovi okrugli stolovi potaknuli su svijest o potrebama gluhog i nagluhog stanovništva te su pružili smjernice kako pružiti podršku i osigurati inkluziju u svim sferama života.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Intenzitet potpore: Europska unija sufinancira iznos od 85% (417.588,00 HRK/ 55.423,45 €) od ukupnih sredstava, dok je obvezni nacionalni dio (15%) bespovratnih sredstava sufinancira iz Državnog proračuna RH. Trajanje projekta je 15 mjeseci. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

Najnovije