Povijest

U jesen 1947. godine sastao se Inicijativni odbor gluhih.  Gradski odbor Osijek dodijelio nam je prostorije u Kapucinskoj ulici (Bulevaru JNA) br. 6. Sredinom listopada održana je Osnivačka skupština gluhih i nagluhih kojoj su prisustvovala 23 člana.  Kako dodijeljene prostorije nisu odgovarale potrebama, organizacija je odlukom tadašnjeg Gradskog narodnog odbora dobila nove u kojima se i sada nalazi. Pred novim Odborom gluhih i nagluhih stajalo je nekoliko važnih zadataka kao:

  • popis gluhih osoba
  • formiranje analfabetskog i opće obrazovnog  tečaja,
  • uključivanje gluhih u gospodarstvo
  • uključivanje gluhe djece sa našeg područja u osnovnu školu za gluhe u Zagrebu.

Prva sredstva za rad bila su nam od članarine i donacija Glavnog odbora gluhih Republike Hrvatske iz Zagreba.

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije kao pravni nasljednik «Općinske organizacije Saveza gluhih i nagluhih» u Osijeku svoj specifični dodatak u sustavu socijalne zaštite osoba oštećena sluha obavlja već punih 72 godine. Iako je već nekoliko puta mijenjala svoj naziv ciljevi i zadaci Udruge ostali su isti. U ovom dugom periodu svoga postojanja Udruga se susretala s nizom problema  koje je manje – više s uspjehom rješavala.

Kako je Udruga nastala u vrijeme kada je bilo mnogo nepismenih članova, jedan od osnovnih i prioritetnih zadataka bio je opismenjivanje što većeg broja članova.

1947. godine jedan od prvenstvenih zadataka bio je da se što prije priđe rješavanju problema nepismenih u gradu, kojih je bio velik broj . Organizirani su mnogi tečajevi, seminari i predavanja.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije