Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije, u petak je, 28. lipnja, održala uvodnu konferenciju projekta „U svijetu tišine gluhih osoba!“, UP.02.2.2.09.0009. Konferencija je održana u prostoru Udruge u Osijeku. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnih institucija (CZSS, Grad Osijek, Putevi milosti, HZZ, Pannonia Consulting, Posrednik d.o.o., HT, ŠUS Svjetlost, itd.), predstavnici suradničkih organizacija civilnog društva, te korisnici kojima su predstavljene sve pojedinosti i prednosti ovoga projekta. Predstavili su ih Marijan Blaha, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih OBŽ; Josip Brozović kao vanjski upravitelj projekta, te Kristina Osonjački, koordinatorica projekta.

„U svijetu tišine gluhih osoba!“, UP.02.2.2.09.0009., je projekt odobren kroz natječaj Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 642,132,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Cilj projekta je osigurati komunikacijskog posrednika za 20 gluhih osoba na području Osječko-baranjske županije kako bi došlo do veće socijalne uključenosti i podizanja kvalitete života osoba oštećena sluha.

Smatramo da će predloženi projekt u velikoj mjeri pridonijeti borbi protiv socijalne isključenosti osoba oštećena sluha na našem području i poslužiti kao primjer kako prilagoditi i razvijati socijalne usluga prema specifičnim potrebama osoba s invaliditetom. Sigurni smo kako ćemo ovim projektom podići kvalitetu života osoba s oštećenim sluhom na području naše županije i kako će se provedba ovog projekta pokazati uspješnom i korisnom!