OSKA 18

RADIONICA PISANJA PROJEKATA
Održana 9.2.2018.g. u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, gdje su svi dobili točne naputke na što se treba obratiti pažnja prilikom pisanja projekta, financijske stavke se moraju uskladiti radi završnog izvješća, dostavljati vjerodostojnu dokumentaciju i slično Na radionici je bila prisutna djelatnica Udruge tumač i prevoditelj HZJ Gordana Pešo.

UPOZNAJMO GLUHE I NAGLUHE OSOBE
Udruga gluhi i nagluhih već sedmu godinu provodi projekt „Upoznajmo gluhe i nagluhe osobe „ koju financira Grad Osijek, Vodovod Osijek. Projektom provodimo Strategiju Grada Osijeka za osobe s invaliditetom u vezi točke Odgoj i obrazovanje. Educiramo djecu četvrtih razreda znakovnom jeziku, kulturi gluhih i nagluhih osoba, dvoručnoj abecedi u cilju što bolje integracije i prihvaćanje gluhih i nagluhih osoba u život lokalne zajednice.

PJESMA NA ZNAKOVNOM JEZIKU
Dana 5. i 6. ožujka 2018.g naša djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Gordana Pešo je održala radionicu na znakovnom jeziku za prezentaciju pjesme I can see clearly now izvođača Jimmy Cliff za učenike od 6- 8 razreda u Osnovnoj školi Vladimira Becića u Osijeku u sklopu provedbe projekta Erasmus. Gosti OŠ Vladimira Becića su bile škole iz Turske, Italije i Španjolske.

PSIHOLOŠKO  SAVJETOVANJE  DJECE

Održava se srijedom u prostorijama Udruge od 19,00 do 20,30 sati. Savjetovanje vodi naša djelatnica Nataša Kopunović psiholog.

IZVJEŠĆE O MEĐUNARODNOM DANU ŽENA

Dana 7. ožujka 2018.

Dana 7. ožujka 2018.godine članovi Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije obilježili su Međunarodni dan žena. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskoga spola. Proslavi se odazvalo oko 30-ak članova Udruge. Atmosfera je bila ugodna i popraćena razgovorima o raznoraznim temama uz smijeh i kolačima točnije gužvarom od maka i oraha.

IZVJEŠĆE O OBILJEŽAVANJU DANA OČEVA

Dana 16. ožujka 2018.

Dana 16. ožujka 2018.godine članovi Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije obilježili su Dan očeva. Ovaj datum je u našoj zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca te se na taj dan slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Prvi Očev dan održan je 19. lipnja 1910. u SAD-u, u mjestu Spokane u američkoj državi Washington. Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih američkih država a nije dugo trebalo da se proširi i cijelim svijetom. Kako bi taj događaj bio dostojanstveno obilježen, članovi umirovljenici i zainteresirani članovi su u 12,00 došli u prostorije Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije. Proslavi se odazvalo oko 30-ak članova Udruge te je druženje započelo uz piće prema narudžbi, kiflicama s hrenovkama koje su ispekle naše žene koje su zaposlene putem javnog rada budući da su članovi Udruge zamolili i slasticom prekrasnom tortom. Atmosfera je bila ugodna i popraćena razgovorima o raznoraznim temama uz smijeh. Nakon ukusnog i slasnog jela i pića, oko 23,00 sata polako su se počeli razilaziti i odlaziti svatko svojoj kući, ali nismo zaboravili iskoristiti priliku fotografiranja kako bi se ovaj događaj zabilježio kao uspomena za naše glasilo gluhih osoba „OSKU“.

PREDUSKRSNA ISPOVIJED GLUHIH I NAGLUHIH OBŽ

U osječkoj župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijina 28.ožujka 2018. organiziran je preduskrsni susret gluhih i nagluhih osoba. Susret je započeo molitvom  i prigodnom duhovnom pripremom Marije Krivić, dugogodišnje suradnice Udruge, voditeljice zajednice Molitva i Riječ u Osijeku koju gluhe osobe jako vole budući da jako lijepo i na prilagođen način objašnjava sve pojmove vezane za euharistiju. U župnoj dvorani  ispovijed je vodio župnik donjogradske župe i dekan Osječkog istočnog dekanata, preč. Ivan Jurič, a u crkvi Križni put i svetu Misu uz  prevođenje na znakovni jezik vjeroučiteljice Vesne Klir, komunikacijske posrednice  za hrvatski znakovni jezik- suradnice Udruge. Nakon svete mise preč. Jurić je sudionicima susreta uputio Uskrsnu čestitku, uručio prigodne darove te pozvao na druženje.

Članovi Udruge gluhih i nagluhih su aktivni u radu kreativne radionice tokom cijele godine, a sada još i više zbog izrade poklona iznenađenja povodom obilježavanja Uskrsa i drugih raznih blagdana i kulturnih manifestacija.

IZVJEŠĆE SA SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA ODRŽANOG DANA 15.04. 2018.

Dana 15. travnja 2018. g. (nedjelja) održan je Svjetski dan zdravlja u Osijeku u Jägerovoj i Školskoj ulici. Naša udruga i ovaj put sudjelovala na sajmu na kojem je prezentiran promidžbeni materijal iz osnova znakovnog jezika i kreativni radovi radionica – kutijice za olovke, cvijeće, boce ukrašene decoupage tehnikom slično za koje smo dobili prekrasne komentare naših sugrađana. Udrugu su predstavljale djelatnice Gordana Pešo, Dragana Panić, Marija Jurilj i Ljiljana Brkić. Dijelile su promidžbeni materijal Udruge gluhih zainteresiranim prolaznicima kako bi ih uputili u samostalnu komunikaciju znakovnim jezikom – točnije kako bi približili gluhe osobe čujućima. Svjetski dan zdravlja popraćen je zanimljivim programom raznih izvođača i udruga iz našega grada.
Udruga gluhih i nagluhih zahvaljuje se djelatnicama što su u nedjelju promovirale Udrugu gluhih i njezin dugogodišnji rad kako bi naši korisnici, gluhe i nagluhe osobe, što kvalitetnije živjeli u lokalnoj zajednici. Još jednom veliko, veliko hvala.


Slika 1. Djelatnice Udruge gluhih ispred štanda Ljiljana Brkić u plavoj jakni, Marija Jurilj u bijelom prsluku- zaposlene djelatnice putem javnog rada HZZ-a, Dragana Panić u zelenoj košulji- komunikacijska posrednica i Gordana Pešo-tumač i prevoditelj HZJ.

9. svibnja 2018. – Dan Europe

Svake godine 9. svibnja u svim članicama Europske Unije slavi se Dan Europe. Ove godine u Osijeku je obilježen u prostorijama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i to nizom aktivnosti.

Program je počeo kratkim tečajevima jezika na kojima su sudionici uz govornike češkog, francuskog, mađarskog, njemačkog, slovačkog i hrvatskog znakovnog jezika, mogli naučiti osnovne riječi i izraze ili popričati na jeziku koji već poznaju. Jezične tečajeve vodili su predstavnici Češke besede Osijek, Francuske alijanse Osijek, Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije, Instituta za jezik Glotta, Njemačke zajednice – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj Osijek i Matice Slovačke Osijek. Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije se, kao i do sada, odazvala pozivu organizatora te su tumači i prevoditelji hrvatskog znakovnog jezika Gordana Pešo, Nataša Kopunović i Belinda Ivoševac posjetiteljima predstavile hrvatski znakovni jezik te ih pripremale za kviz znanja. Ove godine su jezične radionice posjetili učenici drugih razreda Srednje trgovačke i komercijalne škole Davor Milas iz Osijeka. Učenici su ukratko upoznati sa znakovima koji su ih zanimali, gramatikom hrvatskog znakovnog jezika, dvoručnom abecedom, kulturom i zanimljivostima iz svijeta gluhih osoba. Nakon tečajeva jezika uslijedio je zabavni kviz o poznavanju činjenica o Europi, europskim zemljama, jezicima i kulturi.

Za sam kraj programa upriličena je plesna predstava u izvedbi Plesnog kluba Broadway kojom su kratkim izvedbama predstavljene zanimljivosti iz svake zemlje članice EU-a. Predstavljanje zemalja pratila je i projekcija likovnih radova kojima su prikazane nacionalne zastave uz pojedinu karakteristiku svake države, a koje su djelo učenika i korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek.

Na početku plesne predstave, sve prisutne pozdravili su zamjenica gradonačelnika, Žana Gamoš i zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Zvonimir Klobučar. Zahvaljujemo svima na suradnji, sudjelovanju i prepoznavanju hrvatskog znakovnog jezika kao jednog od najvažnijih jezika lokalne i europske zajednice!

Slika 1. Djelatnice Udruge, tumači i prevoditelji HZJ, predstavljaju dvoručnu abecedu učenicima. S lijeva na desno: Belinda Ivoševac, Gordana Pešo i Nataša Kopunović.

IZVJEŠĆE O TEČAJU ZNAKOVNOG JEZIKA ODRŽANOG 2017/2018. g.

Tečaj znakovnog  jezika za sve zainteresirane građane s područja Osječko – baranjske županije koji je započeo dana 25. listopada 2017.g. Tečaj je održavan srijedom od 19.00 sati do 20.3e0 sati. Edukaciju je vodila gđa Gordana Pešo tumač i prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika, djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Osječko–baranjske županije u društvenim prostorijama Udruge gluhih i nagluhih u Osijeku, P. Pejačevića 3. Tečaj osnova znakovnog jezika za osnovnu komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama traje 36 školskih sati budući da se uz jednoručnu, dvoručnu abecedu i niz riječi za osnovnu komunikaciju organizira i komunikacija s gluhim osobama radi vježbe znakovnog jezika, koliko su polaznici naučili. Tečaj je trajao dulje od 30 sati kako bi polaznici dobro uvježbali znakovni jezik da mogu izaći na ispit koji je provela djelatnica Gordana Pešo uz komisiju gluhe članove Udruge : Mariju Jurilj i Jasnu Paradžik. Ispit je proveden dana 16. svibnja 2018.g. Tečaj su položili: Svetlana Džebić, Marija Viduka, Brankica Perković, Antonia Juroš, Veronika Livaja, Valentina Loina, Milica Simić, Sanja Solina, Mirta Anđelić. Od upisanih 18 polaznika tečaj je uspješno završilo 9 polaznika.

Slika 1. Polaznici tečaja znakovnog jezika 2017/2018.g.

IZVJEŠĆE O TEČAJU ZNAKOVNOG JEZIKA ODRŽANOG 2018/2019.g.- I STUPANJ

Tečaj znakovnog  jezika za sve zainteresirane građane s područja Osječko – baranjske županije koji je započeo dana 18. listopada 2018.g. Tečaj se održava utorkom od 18.30 sati do 20.00 sati. Edukaciju vodi gđa Gordana Pešo tumač/prevoditelj, djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Osječko–baranjske županije u društvenim prostorijama Udruge gluhih i nagluhih u Osijeku, P.Pejačevića 3.

Tečaj osnova znakovnog jezika za osnovnu komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama traje 36 školskih sati budući da se uz jednoručnu, dvoručnu abecedu i niz riječi za osnovnu komunikaciju organizira i komunikacija s gluhim osobama radi vježbe znakovnog jezika, koliko su polaznici naučili.

Od upisanih 19 polaznika tečaj je uspješno završilo 12polaznika.

18. NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM

Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji organiziralo je u subotu 19.svibnja 2018. u Valpovu 18. Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji pod geslom: “A ti idi za mnom” (usp. Iv 21,22). Misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić,  uz  prevođenje   vjeroučiteljice Vesne Klir, komunikacijske posrednice  za hrvatski znakovni jezik. Nakon misnog slavlja uslijedio kulturno – umjetnički program i predavanje za roditelje. Nakon okrepe i druženja omogućen  je posjet kulturnim znamenitostima grada Valpova. Na susretu je sudjelovalo 9 članova naše Udruge: Ranko Barukić, Marija Đurović, Marija Celan, Tomislav Pavlinek, Ančica Bermanec, Zlatko Bermanec, Ilonka Šacll, Damir Mijatović i Eva Stojaković u Valpovu su bili: Josip i Verica Vidaković, te Ivica i Stjepana Vidaković. Kroz cjelodnevni susret vodila ih je volonterka Udruge i članica nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom vjeroučiteljica Vesna Klir.

DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 25.svibnja 2018.       

Dana 25. svibnja 2018. godine u prostorijama naše Udruge obilježeni su Dani otvorenih vrata udruga u vremenu od 18-20 sati. U tom periodu kroz Udrugu je prošlo oko pedesetak posjetitelja, a to su bili članovi Udruge, djelatnici, komunikacijski posrednici i pomoćnici u nastavi, djeca te ostali građani. Posjetitelji su imali prilike uživati u ugodnom druženju, kreativnim radionicama s djecom, sportskim aktivnostima i učenju jednoručne i dvoručne abecede na hrvatskom znakovnom jeziku. Također, posjetitelji su svoj užitak  mogli upotpuniti u sezonskom voću i pripremljenim slasticama. Atmosfera je bila ugodna i popraćena veselim druženjem uz razgovor o raznolikim temama. Posjetitelji su svoje pozitivne dojmove zabilježili u putovnicama za Dane otvorenih vrata udruga te zadovoljni, veseli i obogaćeni još jednim novim iskustvom otišli svojim kućama.

2. OSJEČKA  LJETNA  NOĆ  2018.godine

Dana 27.07.2018. godine Udruga gluhih je organizirala manifestaciju “Osječka ljetna noć” u svojim društvenim prostorijama u Osijeku, Pavla Pejačevića 3. Druženje od oko dvadeset i pet članova počelo je u 19:00 sati, a trajalo je do 23:00 sata. Ugodnu i opuštenu atmosferu začinile su delicije koje je pripremila naša vrijedna članica Ljiljana Brkić uz kiflice s okusom pizze. Događaj je prošao u šalama, smijehu, razgovoru o svakidašnjim temama i o budućim planovima Udruge. Zahvaljujemo se djelatnicama i članovima volonterima koji su sudjelovali u organizaciji te fotoaparatima zabilježili vesele, ugodne, zabavne i lijepe trenutke ove kulturne manifestacije koju smo obilježili drugi put ove 2018.godine, ali nažalost vrijeme već nas već drugi puta baš nije poslužilo što je vidljivo i s brojem posjetitelja.

3. Osječka ljetna noć

Dana 24. kolovoza 2018. godine s početkom u 19 sati u društvenim prostorijama Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije održala se zabava povodom obilježavanja 3. Osječke ljetne noći koja se održava posljednjeg petka u lipnju, srpnju i kolovozu. Druženje od oko dvadeset i pet članova počelo je u 19:00 sati, a trajalo je do 23:00 sata.

Članovi su zajedno s djelatnicama  pomogli pri organizaciji i pripremi zabave kako bi se svi što ugodnije osjećali. Na zabavi su se članovi lijepo družili, gledali TV- prijenos utakmice NK Osijek i NK Slaven Belupo, igrali društvene igre te se smijali raznovrsnim šalama članova. Ugodnu i opuštenu atmosferu začinile su delicije koje je pripremila naša vrijedna članica Ljiljana Brkić langošice i uz kiflice s okusom pizze. Zahvaljujemo se djelatnicama i članovima volonterima koji su sudjelovali u organizaciji te fotoaparatima zabilježili vesele, ugodne, zabavne i lijepe trenutke ove kulturne manifestacije koju smo obilježili treći put ove 2018.godine.

Manifestaciji se odazvalo 35 članova koji su, prepuni dojmova, oko 23 sata počeli odlaziti svojim kućama.

Ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim članovima koji su ponudili svoju pomoć pri organizaciji zabave povodom Osječke ljetne noći, pripremi i posluživanju jela i pića, kako bi se članovi što ugodnije osjećali na zabavi.

Javni  radovi

Godišnja konferencija Europskog foruma prevoditelja znakovnih jezika (efsli) 2018.

Od 13. do 16. 9. 2018. godine u Dubrovniku je održana redovita godišnja Skupština i Godišnja konferencija pod nazivom „Prevođenje u zapošljavanju” Europskog foruma prevoditelja znakovnih jezika kojima je prisustvovala i naša djelatnica, Belinda Ivoševac, tumač/prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika.

Na Konferenciji su sudjelovali gluhi i čujući stručnjaci, gluhi i čujući prevoditelji, učitelji znakovnih jezika i studenti iz više od 30 zemalja razmjenjujući svoja iskustva i poglede na temu „Prevođenje u zapošljavanju”. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila predsjednica Europskog foruma prevoditelja znakovnih jezika (efsli), gospođa Ivana Bućko, nakon kojeg je uslijedilo izlaganje glavnog govornika ovogodišnje Konferencije, gospodina Markkua Jokinena iz Finske.

Program Konferencije sadržavao je usmena izlaganja, poster prezentacije i radionice na kojima su se razmatrali izazovi i niz otvorenih pitanja s kojima se susreću gluhe osobe, poslodavci te tumači i prevoditelji pri prevođenju u zapošljavanju. Godišnja konferencija Europskog foruma prevoditelja znakovnih jezika (efsli) pružila je priliku za unapređenje znanja o temi „Prevođenje u zapošljavanju“ koja je itekako aktualna i važna s obzirom na to da se zajednice gluhih osoba širom svijeta suočavaju sa znatno većom razinom nezaposlenosti od drugih društvenih skupina.

Dani kruha 19. listopada 2018. godine

Dana 19. listopada 2018. godine s početkom u 10 h započeli smo s obilježavanjem manifestacije “Dani kruha” u prostorijama Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije za umirovljenike naše Udruge. Korisnici su donijeli raznovrsne proizvode s kojima su se i počastili.

Tom prigodom prostorije su prikladno ukrašene radi autentičnosti. U večernjim satima počelo je okupljanje ostalih članova koji su ovom prilikom donijeli raznovrsne slatke i slane proizvode i time doprinijeli obilježavanju manifestacije „Dana kruha“. Članice i djelatnica Udruge su pomogle u razvrstavanju proizvoda i dekoriranju stola raznim domaćim proizvodima koje su same napravile. Ostali članovi su tako mogli uživati u svježe ispečenim, mirisnim i ukusnim proizvodima naših vrijednih mladih članica koje su prekrasno ukrasile stol kako bi bio što zanimljiviji i privukao naše članove na degustaciju pečenih ponuđenih  proizvoda.

Naše vrijedne članice ovoga puta bile su: Blaženka Lončar, Ljilja Brkić, Mirela Ištvanfi, Marija Jurilj Nataša Kopunović, Gordana Pešo, Marija Andršek, Marija Celan, Milica Lončar, Gabrijel Grunwald, Jasna Paradžik, Tomislav Pavlinek. Predsjednik je tom prigodom donirao našim članicama brašno i ulje za ispečene kolače kao i razne sokove.

Uživalo se tako u svim vrstama domaćih proizvoda uz piće po izboru. Obilježavanje Dana kruha proteklo je u smijehu, belotu, druženju i razgovoru o mnogobrojnim temama. Našu skromnu proslavu posjetilo je 50-ak članova Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i obilježavanju ove manifestacije.

OBILJEŽAVANJE DANA JABUKA 26. listopada 2018.g.

Dana 28. listopada 2018. godine obilježen je Dan jabuka koji se tradicionalno slavi svake godine u mjesecu listopadu. Sama priprema započela je uređivanjem prostorija uz pomoć članova Udruge u 10,00 sati za umirovljenike, a u poslijepodnevnim satima u 18,00 sati. Prisutni su imali prilike uživati u ukusnim kolačima koje su pripremile naše vrijedne i spretne članice.. Atmosfera je bila ugodna i popraćena veselim druženjem uz razgovor o raznolikim temama. U manifestaciji je sudjelovalo pedesetak članova koji su događaj ispunili lijepom, veselom i duhovitom atmosferom. Proslava je trajala do 23,00 sata kada su svi članovi otišli svojim kućama zadovoljni, puni osmijeha i lijepih dojmova.

Za ukusne delicije zaslužne su: Blaženka Lončar, Jasna Paradžik, Milica Lončar, Marija Celan, Ljiljana Brkić, Marija Jurilj, Mirela Ištvanfi, Marija Celan i Nataša Kopunović.

MEĐUNARODNI TJEDAN GLUHIH

Ove godine od 24. rujna do 29. rujna 2018.godine održana je proslava Međunarodnog tjedna gluhih. Program obilježavanja uključivao je mnoštvo raznolikih događaja i aktivnosti u skladu s našim financijskim mogućnostima. Kućnim posjetama naših članova starije životne dobi počelo je obilježavanje ove prigode. Prvog dana su u prijepodnevnim satima održane su kreativne radionice žena, zatim natjecanje članova u belotu te izložba kreativnih radova i promidžba istih radova uz razne promidžbene materijale naše Udruge i poslovnih partnera.

                                                                                                                                      Slika 1. Natjecanje članova u belotu

Dana 26.09.2018.g.u poslijepodnevnim satima djelatnica Udruge tumač i prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika je održala tečaj znakovnog jezika II stupnja za zainteresirane članove s područja Osječko-baranjske županije.

Dana 28. rujna 2018.g. u prijepodnevnim satima svečano je obilježen Međunarodni dan gluhih osoba uz prisustvo poslovnim partnera, prijatelja, gostiju i članova Udruge. Prije svečanog govora predsjednik Udruge i djelatnica Gordana Pešo dali su intervju za Osječku i Slavonsku televiziju te Glas Slavonije. Tom prilikom naglasak je stavljen na potrebu zapošljavanja gluhih osoba, dodjele stanova za gluhe kao i promociji odobrenih projekata Udruge gluhih i nagluhih OBŽ. Predsjednik Udruge Marijan Blaha pozdravio je prisutne i u uvodnom dijelu, uz pomoć tumača/prevoditelja Gordane Pešo, upoznao ih sa gotovim projektima i onima čiji se rezultati čekaju.Projekti o kojima je bilo riječi odnose se na tumače/prevoditelja HZJ, komunikacijske posrednike, pomoćnike u nastavi, tiskanjem glasila OSKA, održavanjem tečaja znakovnih jezika I i II stupanj, odobrenim projektom Grada Osijeka za održavanje psiholoških radionica za djecu, kupnje projektora, odobrenim projektom Vodovoda- Osijek, odnosno  zapošljavanje gluhih putem javnih radova i očekivanje zapošljavanja pet gluhih žena u projektu „Zaželi“. Zahvalio se našim gluhim umjetnicima i umjetnicama na vrijednom radu i stvaranju umjetničkih slika. Informirao je uzvanike i o daljnjim planovima za 2018. godinu koji uključuju redovito javljanje na sve raspoložive natječaje s ciljem osiguranja daljnjeg rada, rasta i razvitka Udruge, te razne aktivnosti u svrhu upoznavanja šire javnosti s problemima gluhih i nagluhih osoba i njihovu bolju integraciju u zajednicu.U svom obraćanju zahvalio se svim donatorima i poslovnim partnerima na dosadašnjoj podršci i financiranju programskih aktivnosti bez kojih Udruga ne bi mogla nastaviti s radom čime bi gluhe i nagluhe osobe izgubile mjesto za okupljanje, druženje i sudjelovanje u programskim aktivnostima. Nakon iznošenja pojedinosti o dosadašnjem radu Udruge i budućih poslovnih planova, uslijedio je prigodni domjenak.

Slika 2. i 3. Predstavnici Udruge gluhih i nagluhih OBŽ s donatorima i dobročiniteljima Udruge Julije Šoltić savjetnik za gluhe osobe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s tumače /prevoditelje Belindom Ivoševac iz Osijeka (stoje) te predsjednica humanitarne udruge „Rijeka ljubavi“ Štefica Čučak te predsjednik Udruge gluhih i nagluhih OBŽ Marijan Blaha.

Gosti:

  • Ružica Gverieri; Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije
  • Gordana Stojanović; Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka
  • Ana Brajnović, predstavnica Grada Valpova
  • Željka Drgalić Ajduković, predstavnica Grada Valpova
  • Julije Šoltić, stručni savjetnik za zapošljavanje osoba sa invaliditetom pri HZZ
  • Katica Dorić, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Osijek
  • Marija Bilić, predstavnica HZMO-a Osijek
  • Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge „Rijeke ljubavi“
  • Željko Perković, predsjednik SOI-a
  • Jadranka Knežević djelatnica SOI-a

Dana 29. rujna 2018.godine obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih se nastavilo uz druženje, rekreaciju, pjesmu i ples te je potrajalo sve do 23 sata u veseloj i ugodnoj atmosferi pri čemu se dogovarao rad i program Udruge do kraja 2018. godine. Predsjednik Udruge gluhih uputio je čestitku gluhim osobama povodom njihovog dana te ih zamolio da budu i dalje aktivni s ciljem postizanja dobrih rezultata i ostvarivanja dobre slike u javnosti. Na domjenku je prisustvovalo devedeset članova zajedno s djelatnicima. Obilježavanju je prisustvovalo 108 osoba.

Na ovaj način gluhe i nagluhe osobe obilježile su MEĐUNARODNI TJEDAN GLUHIH koji se tradicionalno slavi svake godine u zadnjem tjednu u mjesecu rujnu u cijelom svijetu. Svi članovi su tom prilikom prisustvovali skromnom domjenku koji je obogaćen onim najvažnijim, a to je druženje sa sebi sličnima i osobama koje ih najbolje razumiju uz kuhanje fiša naše gluhe majstorice Stjepane Vidaković iz Gata.

Još jednom izražavamo duboku zahvalnost našim sponzorima i donatorima koji su svojim velikodušnim prilozima omogućili ovu prelijepu svečanost kao i našim volonterkama i volonterima koji su bili vrijedni, pripremili poslastice za sve članove i  goste, ili na bilo koji drugi način pomogli u organizaciji. Tom prilikom zahvaljujemo našim članovima i članicama: Mariji Celan, Blaženki, Dušanu i Milici Lončar,Vahidu Handanoviću, Ljiljani Brkić, Radmili Rancinger, Tomislavu Pavlineku, Branki Djedović, Stjepani Vidaković, Svjetlani Berać, Anici Libl, Radmili Drašković, Mireli Ištvanfi, Jasminu Tataru, gabrijeluGrunwaldu, Ilonki Šacl, Nataši Kopunović, Gordani Pešo, Belindi Ivoševac.

HUMANITARNE  DONACIJE  ČLANOVA  UDRUZI

POSJETA ČLANICE IZ PTUJA NAŠOJ UDRUZI

Dana 10. listopada 2018. godine posjetila nas je iz Ptuja članica Slavka Toplak  koja već dugi niz godina živi u Ptuju, a živjela je u Osijeku . Nakon dugog niza godina se odlučila ponovo posjeti svoje stare prijatelje  s kojima je išla u školu te se podsjetila na dane svoga djetinjstva.

PROŠETAJMO ZAJEDNO

EFSLI

NOVA ZNANNJA ZA NOVA ZANIMANJA

Umrli u 2018.g.

Kata Marguš

Ljubomir  Škaro

Krunoslav Sili

Jozefina Peurača

ZAHVALA

Senad Fazlović, Ivan Ištvanfi, Živko Dobrijević, Gordana Pešo, Ranko Barukčić, Mirjana i Marijan Blaha, Lidija Lukačić, Jasma Paradžik, Rosa Jukić, Dario Bartolić, Branko Žurga, Matija Bošnjak, Đuro Buturac, Lela Koprivnjak, Željko Mikulandra, Darijo Dumančić, Gabrijel Grunwald, Milica Lončar, Vladimir i Marija Đurović, Ljiljana i Branko Brkić, Marija i Josip jurilj, Vahid Handanović, Joško Oliš, Milan Pavlić, Dragica i Ivan Lovaković, Jozefina Peurača, Nedjeljko Stanarević, Tomislav Pavlinek, Marija Celan, Lazar Bogičević, Marija Andrašek, Josip Libl, Nikola Čorak, Alojzije Vladić, Stjepana Viadaković, Nataša Kopunović, Belinda Ivoševac, Dalija Uzurov, Elizabeta Oliš, Branko Križić, Marko Dunai, Eva Stojaković, Katica Balać, Marija Zeljko i Osječki športski savez gluhih.