Valentinovo 2024.

15. veljače 2024.

Dana 14. veljače 2024. godine članovi Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije obilježili su Valentinovo – Dan zaljubljenih. Valentinovo smo obilježili s početkom u 9.00 sati u jutarnjim satima, a druženje je trajalo do 11 sati. Prostorije su prikladno ukrasile djelatnice Udruge. Bilo je prisutno 10 osoba koji su se počastili s kolačima i keksima koje su oni sami kupili i donijeli.
U današnje vrijeme Valentinovo nije samo Dan zaljubljenih, već i dan kada se daruju i drage nam osobe kao znak ljubavi i poštovanja.

Najvažniji simbol Valentinova je srce. U davna vremena ljudi su vjerovali da je srce izvor svih naših emocija, a darovanje srca predstavlja darivanje samoga sebe. Crvene ruže su bile najomiljenije cvijeće rimske ljubavi Venere, a crvena boja označava ljubav, ali i energiju, čežnju i strast. Grlice su, također, vrlo poznati znak ljubavi, a posebno opisuju važnost odanosti. Te nježne ptice do kraja života ostaju vjerne svom odabraniku te se zajedno brinu o mladima. Stari Egipćani vjerovali su da ljubavna vena prolazi kroz četvrti prst na lijevoj ruci i dolazi direktno do srca, stoga se vjenčani prst nosi upravo na lijevoj ruci.