Udruzi gluhih i nagluhih Osječko Baranjske županije odobren je projekt „U svijetu tišine gluhih osoba!“, UP.02.2.2.09.0009.  kroz natječaj Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II.

Dana 14.svibnja 2019. započela je aktivnost pružanja usluga tumača/prevoditelja , a tijekom provedbe smo prikupili čak 25 korisnika koji su ušli u projekt.  Ovom brojkom nadmašili planirani broj korisnika, a istodobno zadržali postojeću kvalitetu provedbe usluge. Usluga tumača, odnosno tumač/prevoditelj je osoba koja tijekom svog rada s korisnicima uspostavlja neposrednu komunikaciju između gluhe osobe i ostalih sudionika tumačenja te je vjerni pratilac gluhe osobe, interpretator njegovih misli i glasovnog izričaja. Tumač znakovnog jezika zaposlen na našem projektu već je prepoznat u javnosti kao osoba koja svojim djelovanjem direktno utječe na povećanje kvalitete života gluhih osoba i smanjuje njihovu socijalnu isključenost. Isto tako institucije su prepoznale Udrugu gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije kao relevantnog pružatelja socijalnih usluga na našem području, te nam direktno kontaktiraju u svim situacijama gdje su im korisnici gluhe i nagluhe osobe.

Naši korisnici su pokazali iznimno zadovoljstvo i privrženost tumačima koji čine njihov život kvalitetnijim te im povećavaju mogućnost integracije u širu društvenu zajednicu. Ovaj projekt se do sada pokazao vrlo poticajnim za naše korisnike koji kroz dobivenu uslugu tumača/prevoditelja razbijaju predrasude o tome  kako komunikacijske barijere ograničavaju puno sudjelovanje u društvenom životu.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 642,132,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Cilj projekta je osigurati komunikacijskog posrednika za 20 gluhih osoba na području Osječko-baranjske županije kako bi došlo do veće socijalne uključenosti i podizanja kvalitete života osoba oštećena sluha.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.