Ususret Novoj godini (rezime dosadašnjih aktivnosti projekta)

21. prosinca 2022.

U lipnju 2022. Udruga je započela s provedbom EU projekta “OCD kao odgovor na potrebe lokalne zajednice”. Provedba ovog projekta planirana je do rujna 2023. godine. U tom razdoblju predviđeno je mnogo aktivnosti koji za cilj imaju ojačati kapacitete OCD-a kako bi u budućnosti mogli osiguravati još bolju podršku svojim korisnicima, ali i povećati svoj doprinos samoj lokalnoj zajednici.

U ovoj godini već smo napravili puno i napredak u radu udruge i više je nego vidljiv, stoga smo ovaj članak u pravom božićnom i novogodišnjem duhu odlučili posvetiti tome da se prisjetimo što smo sve dobro do sad napravili.

U sklopu elementa 1 projekta koji se odnosi na aktivnosti osmišljavanja i provedbe izobrazbe i drugih oblika jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i /ili volontera organizacija civilnog društva, provedena je edukacija “Projektni menadžment po mjeri malih OCD” kojoj su prisustvovali predstavnici i članovi nekoliko OCD-a iz Osječko-baranjske županije. Polaznici su zahvaljujući edukaciji ojačali svoje vještine upravljanja i osvijestili potrebu uvođenja funkcija menadžmenta u svoje organizacije. Također je održana i edukacija “Karijerno savjetovanje” koja je ojačala polaznike iz područja razvoj karijere, važnosti primjene mekih vještina u čitavom procesu, te timskog rada. Kao nastavak ove edukacije provedeno je mentorsko savjetovanje za predstavnika organizacije nositelja projekta i partnerske organizacije koji su se dodatno ojačali za pružanje usluge karijernog savjetovanja svojim članovima i korisnicima usluga udruga u kojima djeluju.

U sklopu elementa 2 projekta koji se odnosi na aktivnosti organiziranja volonterskih aktivnosti te menadžmenta i upravljanja, održana je edukacija “Volonterski menadžment” kojom se ojačalo predstavnike OCD-a za organizaciju i provedbu volonterskih aktivnosti i akcija. U sklopu istog elementa održana je i edukacija za volontere na kojoj ih se obučilo za korištenje video opreme i programa za montažu kako bi mogli uspješno provesti planirani volonterski program- vođeni online trening za gluhe.

Kad govorimo o jačanju kapaciteta bilo koje organizacije, pa tako i onih civilnog društva, važnu ulogu u razvoju svakako ima i implementiranje IKT tehnologije u poslovanje. U sklopu elementa 7 projekta koji se odnosi na izradu online i digitalnih priručnika, igara, simulacija i drugih alata za samopomoć i podršku ranjivim skupinama, izrađena je interaktivna web stranica koja za cilj ima osigurati dostupnost socijalnih usluga gluhima i za vrijeme nepredvidljivih situacija i kriza poput pandemije Covid 19 koja nas je zadesila.

U novoj godini očekuje nas još puno sličnih aktivnosti i jako im se veselimo. Sigurni smo da će sva znanja i vještine stečene kroz ove edukativne radionice i aktivnosti značajno pridonijeti razvoju civilnog društva u Osječko-baranjskoj županiji, te će članovi organizacija iz projektnog konzorcija, ali i svi ostali žitelji naše lokalne zajednice kojima je potrebna pomoć i podrška, povećati svije mogućnosti u vidu ostvarivanja svojih prava, ali i kvalitetnijeg života. Nije li u tome sva srž i smisao djelovanja OCD-a?

Sretan Božić i Nova Godina!

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Intenzitet potpore: Europska unija sufinancira iznos od 85% (417.588,00 HRK) od ukupnih sredstava, dok je obvezni nacionalni dio (15%) bespovratnih sredstava sufinancira iz Državnog proračuna RH. Trajanje projekta je 15 mjeseci. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

Najnovije